Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Ο Μαρκόνι και η ανακάλυψη του ραδιοφώνου

Ο Γουλιέλμο Μαρκόνι (1874-1937) ο «πατέρας της Ραδιοφωνίας» γεννιέται στη Μπολόνια της Ιταλίας και είναι ένας αυτοδίδακτος επιστημονικός πειραματιστής από τα νεανικά του χρόνια. Το 1895, σε ηλικία μόλις 21 ετών, συνδυάζοντας το πηνίο του Χερτζ, το φωρατή του Μπρανλί, την κεραία του Ποπόφ και προσθέτοντας τη δικιά του επινόηση, τη «γείωση», πετυχαίνει εκπομπή και λήψη απόστασης πάνω από 100 μέτρα στο πατρικό του κτήμα.

Μη βρίσκοντας την κατάλληλη ανταπόκριση στην πατρίδα του καταφεύγει με τη μητέρα του στην Αγγλία, όπου τα Αγγλικά Ταχυδρομεία τον ενισχύουν και τα πειράματά του στο Λονδίνο φτάνουν το ασύρματο σήμα σε μερικά χιλιόμετρα, με τη Βρετανική Κοινωνία εντυπωσιασμένη. Το ιστορικό μεσημέρι της 12ης Δεκεμβρίου 1901 γεφυρώνει και τον Ατλαντικό Ωκεανό διαψεύδοντας τους απαισιόδοξους που φοβόντουσαν την καμπυλότητα της γης. Τα ραδιοηλεκτρικά σήματα δικαιώνοντας τον Μαρκόνι αγκαλιάζουν όλη τη γη και κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί τότε πώς θα ήταν η ραδιοφωνία σήμερα.

Η διάσωση χιλιάδων επιβατών σε ναυάγια πλοίων, όπως του Τιτανικού τον Απρίλιο του 1912, με 712 επιζώντες χάρη στο S.O.S., βάζει τον ασύρματο του Μαρκόνι με την ειρήνη στις θαλάσσιες συγκοινωνίες και με τον πόλεμο στις διαβιβάσεις. Το 1909 παίρνει το βραβείο Νόμπελ Φυσικής και επειδή δεν διαθέτει πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών, συνηθίζει να λέει σεμνά για τον εαυτό του ότι είναι πάντα ένας ερασιτέχνης.




Πεθαίνει ξαφνικά στις 20 Ιουλίου 1937 αφήνοντας πίσω του δεκάδες εφευρέσεις της ασύρματης ραδιοτηλεφωνίας και ραδιοφωνίας ενώ σε ένδειξη πένθους όλοι οι ραδιοσταθμοί του κόσμου θα σιγήσουν για δύο λεπτά. Όπως πολύ σωστά ειπώθηκε: οι αιθέρες ήταν το ίδιο σιωπηλοί όσο ήταν και πριν την ανακάλυψη των ραδιοκυμάτων του Μαρκόνι. Στο 1920 τοποθετείται η έναρξη του πρώτου επίσημου ραδιοφωνικού σταθμού στον κόσμο, του KDKA στις ΗΠΑ. Τη σκυτάλη για την Ευρώπη παίρνει η Μ. Βρετανία το 1922 με τους σταθμούς 2LO και BBC.

Το 1925-1926 (ο ακριβής χρόνος έναρξης αμφισβητείται μέχρι σήμερα) ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη το “Ράδιο Τσιγγιρίδη”, ο οποίος ήταν ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια.

Δείτε αυτό το θέμα...

Πολυπλεξία (multiplexing)

Πολυπλεξία (multiplexing) είναι η τεχνική, που επιτρέπει δεδομένα από πολλές πηγές να μεταδίδονται μέσα από την ίδια γραμμή επικοινωνίας. Έτσι γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των τηλεπικοινωνιακών γραμμών υψηλής χωρητικότητας.






Οι πιο σημαντικές τεχνικές πολυπλεξίας είναι η πολυπλεξία διαίρεσης συχνότητας και η πολυπλεξία διαίρεσης χρόνου.


Η πολυπλεξία διαίρεσης συχνότητας (FDM) χρησιμοποιείται για τη μετάδοση αναλογικών σημάτων, όπου κάθε σήμα μεταδίδεται σε διαφορετική ζώνη συχνοτήτων.


Η πολυπλεξία διαίρεσης χρόνου (TDM) χρησιμοποιείται για τη μετάδοση ψηφιακών σημάτων, όπου χρόνος μετάδοσης χωρίζεται σε χρονοθυρίδες και κάθε σήμα μεταδίδεται σε συγκεκριμένη χρονοθυρίδα.


Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιείται ένα κανάλι επικοινωνίας οι αντίστοιχες χρονοθυρίδες μένουν κενές δίχως να μεταφέρουν πληροφορίες. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο επινοήθηκε η στατιστική πολυπλεξία διαίρεσης χρόνου, όπου τα δεδομένα αποθηκεύονται πρώτα σε έναν καταχωρητή και μέτά μεταδίδονται μέσω των χρονοθυρίδων. Σε αυτήν την περίπτωση σε κάθε χρονοθυρίδα υπάρχει επιπλέον η πληροφορία της διεύθυνσης του παραλήπτη.






Από το ιστολόγιο http://diktya-bp.blogspot.com/2007/11/blog-post_22.html

Δείτε αυτό το θέμα...